Sałatka warstwowa z sosem warzywnym

Tym razem krótko i konkretnie:

- 150g ryżu
- 2 garści mieszanki sałat
- 3-4 łyżki słonecznika i tyle samo pestek dyni
- pół kostki tofu
- pół cukini
- 4-5 pomidory
- 3 łyżki zmielonego słonecznika
- sól, pieprz, słodka papryka

Ryż ugotować, wymieszać z podprażonym słonecznikiem i dynią. Położyć na spód miski. Na to posiekane liscie sałat.

Pozostałe składniki kroimy i dusimy pod przykryciem na odrobinie oliwy na niewielkim ogniu. Gdy połowa cieczy puszczonej przez warzywa odparuje, wrzucamy zmielony słonecznik. Mieszamy i jeszcze chwilę dusimy ale już bez przykrycia. Odstawiamy do wystygnięcia i wrzucamy na wierzch sałatki. Sądzę, że taka sałatka może posłużyć za cały obiad :)