Nocna zapiekanka z soczewicy i innych takich

09:32

Naszło mnie przed północą na coś konkretnego do zjedzenia. Szybko się jeszcze nie wybierałem spać, bo na najbliższe kilka godzin jeszcze miałem plany, wiec popełniłem taką oto zapiekankę:

- szklanka albo półtorej płatków owsianych
- puszka drobnej soczewicy
- pół kostki tofu
- cukinia
- 6 dużych pieczarek
- 4 średnie pomidory

Płatki zalewamy odrobiną wrzątku, solimy i pozwalamy im namoknąć. Potem przemielamy. To będzie nasz spód. Wykładamy tą papką brytfankę i lekko ugniatamy. Pamiętajcie, aby najpierw wysmarować brytfankę jakimś tłuszczem.

Cukinię i grzyby trzemy na dużych oczkach i dusimy na niewielkiej ilości wody. Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką. Odsączoną soczewicę wysypujemy na nasz spód. Tofu kroimy/ścieramy na cieniutkie plasterki. Układamy na soczewicy. Następnie idzie nasza uduszona masa, a na sam wierzch pokrojone pomidory. Skrapiamy wierzch oliwą, delikatnie solimy. Można jeszcze podsypać jakąś przyprawą.

Pieczemy w 200 stopniach ok. 40 minut.




Może Cię zainteresuje:

0 komentarze

Like us on Facebook

Subscribe