Wegańska zapiekanka z soczewicy pora i cukinii i nowe nabytki książkowe

21:05

Już kwiecień. Jednak słoneczna pogoda (dzisiaj akurat pada, ale generalnie jest słonecznie) ma swoje plusy. Pojawiają się powoli tegoroczne warzywa na rynku. Między innymi szczypiorek, który namiętnie sypię ostatnimi dniami do wszystkiego. Za parę dni kuchnia społeczna w Katowicach, będą zdjęcia, będzie relacja. Na dodatek przechodząc ostatnio koło antykwariatu wyszukałem sobie kilka książek na półce za złotówkę. W sumie były brane całkiem w ciemno, bo raczej nie kojarzyłem autorów/tytułów. No i jedne zbiór nowel polskich. Niech to będzie krok ku zapoznaniu się bardziej z polską literaturą, bo raczej zdarza mi się czytać zagranicznych autorów. Poniżej macie te nabytki :)


Aha, no i przepis na zapiekankę.

- paczka ciasta francuskiego
- 1,5/2 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy
- 2/3 duzego pora
- cukinia (taka rozmiarowo jak teraz w sklepach są)
- puszka pomidorów krojonych (już się nie mogę świeżych doczekać)
- sól, pieprz, ostra papryka

Soczewicę ugotować na miękko i bardzo porządnie odcedzić (nie chcemy ciapy z zapiekanki). Pora i cukinię drobno posiekać doprawić i usmażyć na oleju. Foremkę wyłożyć ciastem, wylać por z cukinią. Na tą samą patelnię (można nie myć, fajnie przejdzie smakiem) wrzucamy pomidory i dusimy aż zrobi nam się gęsta konsystencja. Możemy dorzucić cząbru (moja miłość) lub bazylii.

Na warzywa dajemy soczewicę, a na sam wierzch pomidory i zawijamy boki ciasta do środka. Jak nam zostanie trochę ciasta to kładziemy na wierzch. Wsadzamy do piekarnika, a następnie konsumujemy :D







Może Cię zainteresuje:

1 komentarze

  1. o kurde :D ja to zrobię! potrafię! szukam przepisów na coś ekstra i przy tym niewymagającego-- o ile sobie samej żadnych wymyślnych potraw nie serwuję, o tyle dla chłopaka (który z wegetarianizmem -na razie- niewiele ma wspólnego) chcę się trochę postarać;)... może go jednak na jasną stronę mocy przekabacę? drugi raz w miesiącu wpadam na Twojego bloga. dzięęęki za pomysły, pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń

Like us on Facebook

Subscribe