Zapiekanka z ziemniaków, fasoli i tofu




Bardzo szybka zapiekanka i nie trzeba się dużo przy niej narobić. Same łatwo dostępne składniki.

Potrzebujemy:
- paczkę ciasta francuskiego (3zł)
- puszkę czerwonej fasoli (2zł)
- pół puszki krojonych pomidorów (1zł)
- kostkę tofu (180g) (3,5zł)
- ziemniaki (wedle uznania) (1-2zł)
- 3-4 łyżki płatków owsianych
- opcjonalnie trochę ziaren dyni i słonecznika
- sól, pieprz, ostra papryka, czosnek

Ziemniaki obrać i ugotować. Ja użyłem 6 dużych ziemniaków, można dać więcej, ale wtedy zapiekanka prawdopodobnie będzie strasznie zapychająca. Potem pokroiłem ziemniaki.
Do miski wrzucamy pozostałe składniki (fasolę odcedzamy z zalewy) i rozgniatamy (tofu można zetrzeć na tarce), doprawiamy, dokładnie mieszamy.
Do brytfanki wkładamy ciasto francuskie i wsadzamy masę. na wierzch nakładamy pokrojone w plastry ziemniaki. Solimy po wierzchu i polewamy trochę olejem. Dzięki temu ziemniaki będą ładnie zarumienione.
Wsadzamy do piekarnika na 40 minut (200 stopni).

Z całości wyjdą 4 porcje dla normalnie jedzących ludzi (ja się nie kwalifikuję).
Koszt to około 12-13 zł za całość czyli  jakieś 3 zł za porcję. Jak na studencką kieszeń to chyba niezła kwota.